Ervaringen en gevolgen van een herseninfarct

‘Ik voelde me onzeker toen ik na 7 maanden weer in m’n uppie de maatschappij in ging en was blij met de hulp die geboden werd’.

Naar Professionals in NAH

Gevolgen van een herseninfarct

De gevolgen van een herseninfarct worden Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) genoemd en zijn afhankelijk van de plaats van het infarct.

De gevolgen van een herseninfarct zijn vergelijkbaar met de gevolgen van een hersenbloeding. De gevolgen die een herseninfarct kan hebben zijn:

  • Lichamelijke gevolgen
  • Psychische gevolgen
  • Cognitieve gevolgen
  • Gedragsveranderingen

Een herseninfarct kan onder andere lichamelijke, psychische en cognitieve gevolgen hebben. Ook kunnen er gedragsveranderingen optreden.

Voorbeelden van lichamelijke gevolgen zijn:
Verlammingen, of verminderde motoriek in armen en/of benen. Ook kunnen er problemen zijn ontstaan bij het praten omdat het begrip van woorden is verdwenen, of de mogelijkheid tot praten is aangetast.

Psychische gevolgen kunnen bestaan uit gevolgen die direct door het hersenletsel zijn veroorzaakt, zoals gevoelens van onzekerheid omdat niets meer vanzelf gaat en over elke handeling moet worden nagedacht. Ook kunnen deze gevolgen bestaan uit gevoelens van machteloosheid, verdriet en woede en angst voor de toekomst.

Voorbeelden van cognitieve gevolgen zijn:
Geheugenproblemen, concentratie- en aandachtsproblemen: ineens vergeet u dingen en kunt u zich met moeite korte tijd concentreren. Ook problemen met plannen en ruimtelijk inzicht kunnen voorkomen. Prikkelgevoeligheid is een veelvoorkomend gevolg, waarbij bijvoorbeeld geluiden en licht moeilijk te verdragen zijn.

Voorbeelden van gedragsveranderingen na een herseninfarct zijn:
Iemand kan bot en ongenuanceerd worden, of niet langer interesse hebben in zaken die hij of zij vroeger graag deed. Het is moeilijk om met deze veranderingen om te gaan en deze kunnen voor problemen op relationeel gebied zorgen. 
Professionals in NAH biedt begeleiding bij het zo goed mogelijk omgaan met deze verdrietige en moeilijke gevolgen van hersenletsel. Dit doen we door begeleiding te bieden in de thuissituatie maar ook door bijvoorbeeld partnerdagen voor naasten te organiseren. Het filmpje hierboven geeft hier een eerste indruk van.
 

Over deze website

Wij willen de bezoekers van deze website uitleg geven over herseninfarcten, de gevolgen van een herseninfarct en ervaringen van mensen. Dit is een initiatief van Professionals in NAH, een organisatie die begeleiding biedt aan mensen met Niet Aangeboren Hersenletsel.

Blijf op de hoogte

Volg Professionals in NAH op Facebook en blijf op de hoogte van het laatste nieuws rondom Niet Aangeboren Hersenletsel.

Volg ons op Facebook

Brochures Professionals in NAH

 

Bel voor meer informatie 0573-442646 of stuur een e-mail